Is een vergunning noodzakelijk of niet?
Het is voor veel mensen een extra hindernis op de route naar hun nieuwe veranda of tuinhuis: de bouwvergunning. Want wanneer moet u eigenlijk een omgevingsvergunning aanvragen voor een maatwerk tuinkamer of veranda? Hoe zit het met de afstand tot de erfgrens? En welke afmetingen mag een tuinkamer of een soortgelijk bijgebouw in uw tuin hebben?
In deze blog geven we een antwoord op al uw vragen rond vergunningen en brengen zo die veranda of dat tuinhuis van uw dromen binnen handbereik. Dit verklappen we vast: Bronkhorst kan alle benodigde documenten voor een vergunningsaanvraag aanleveren en ondersteunt uw waar gewenst in het proces. Natuurlijk kunt u zelf ook hier de regels rond bouwvergunningen en de aanvraag ervan inzien.
Tuinkamer of veranda vaak vergunningsvrij
Over de vergunningsvrije bouw van veranda’s en tuinkamers bestaan heel duidelijke, maar erg specifieke regels met veel uitzonderingen. Het is tamelijk droge kost en door het woud van regels kunt u al snel uw achtertuin niet meer zien. We hebben goed nieuws: in veel gevallen kunt u uw tuinhuis gewoon zonder omgevingsvergunning bouwen. Uw achtererf is in principe vrij om een veranda of tuinhuis op te bouwen, binnen de lijnen van de erfgrens. Als u een paar zaken in het achterhoofd houdt, hoeft u geen aanvraag te doen en kunt u vergunningsvrij een veranda of tuinkamer bouwen.
Waar u rekening mee moet houden:
- Meldingsplicht voor een veranda aanbouw van maximaal 40 vierkante meter oppervlakte per woning;
- Er geldt een maximum van 40 vierkante meter oppervlakte aan vrijstaande bijgebouwen per woning; ook al eerder geplaatste gebouwen worden hierbij meegerekend;
- Het hoogste punt van het bijgebouw mag niet hoger zijn dan 3,5 meter;
- Volledig binnen een straal van 30 meter van de woning opgetrokken worden;
- In de zijtuin moet het bijgebouw 3 meter van de perceelgrens blijven;
- In de achtertuin moet het bijgebouw 1 meter van de perceelgrens blijven of tegen een bestaande scheidingsmuur op de perceelgrens gebouwd worden zonder de bestaande scheidingsmuur te wijzigen;
- Als het bijgebouw een permanente woonfunctie heeft, is hiervoor altijd ene vergunning en medewerking van ene architect verplicht.
- Het is altijd slim om uw buren op de hoogte te stellen van uw plannen.
- Informeer altijd bij de gemeente.
Wanneer u altijd een vergunning nodig heeft:
- Bij een veranda of tuinkamer in uw voortuin;
- Bij een tuinkamer of veranda hoger dan 3,5 meter.
- Bij monumentaal erfgoed;
- Wanneer het bijgebouw een permanente woonfunctie heeft.
Iedere tuinkamer of veranda is uniek
Geen twee situaties zijn hetzelfde. Daarom is het altijd slim om u te laten voorlichten over de eventuele aanvraag van een bouwvergunning. Het is vervelend als tijdens of na het bouwproces blijkt dat u een vergunning aan had moeten vragen. Neem daarom altijd van tevoren contact met ons op, dan kijken we samen hoe we uw droomgebouw kunnen realiseren. Meestal adviseren wij u om het voor de zekerheid na te vragen bij uw gemeente. Het kan namelijk per gemeente verschillen wat er wel en niet mag.